مهر: جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی برای برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس ساعت ۹:۱۰ صبح یکشنبه (۵ خرداد ماه) آغاز شد.
فراکسیونهای ولایی، مستقلان و امید روز شنبه (۴ خرداد ماه) فهرستهای نهایی خود را برای انتخابات هیئت رئیسه منتشر کرده بودند و صبح روز یکشنبه همه نمایندگان فهرست به دست در صحن مجلس حضور یافتند؛ تکلیف همه روشن بود.
برخلاف همیشه که محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس روی صندلی خود آرام مینشست، این بار با باز شدن درب مجلس خبرنگاران شاهد محمدرضا عارفی بودند که ایستاده بود و با استرس به فهرست بلندبالایی که تا زمین کشیده شده بود نگاه میکرد و آن را خط میزد. در نهایت هم فهرست را به دست مصطفی کواکبیان عضو فراکسیون امید که در صندلی پشتی عارف قرار داشت، داد. کواکبیان هم این فهرست بلندبالا را بالا و پایین میکرد.
فراخوان فراکسیونهای سیاسی مجلس برای حضور نمایندگان در جلسه انتخابات هیأت رئیسه
مدتها بود خانه ملت این همه نماینده به خود ندیده بود. معمولاً در سال پایانی مجلس وکلای ملت بیشتر با حضور در حوزههای انتخابیه مشغول رقابت با رقبای بالفعل و بالقوه خود هستند و طی ماههای اخیر آمار نمایندگان حاضر در مجلس بیش از ۲۲۰ نفر نبوده است اما امروز گویی سه فراکسیون فراخوان عمومی برای حضور اعضایشان در صحن علنی مجلس داده بودند و بیش از ۲۷۵ نماینده در صحن مجلس حضور داشتند.
تذکرات پی در پی لاریجانی برای نشستن نمایندگان بر روی صندلیهای خود نیز نتوانست آرامش را به مجلس بازگرداند. همه نمایندگان در حال رفت و آمد بودند و شاید برای انتخاب نامزد خود با نمایندگان دیگر رایزنی میکردند.
امروز بیش از ۵۰ کارمند مجلس برای کمک به رأی گیریها و شمارش آرا در صحن حضور داشتند که این امر بر تراکم و شلوغی مجلس افزوده بود.
وقتی قاضیزاده هاشمی عضو هیئت رئیسه مجلس از نامزدهای ریاست مجلس خواست اعلام آمادگی کنند تعداد زیادی از نمایندگان فریاد زدند «لاریجانی، لاریجانی»
قاضی زاده اعلام کرد: آقایان علی لاریجانی، محمدرضا عارف و محمدجواد ابطحی نامزد ریاست مجلس هستند.
فریاد نمایندگان در حمایت از لاریجانی؛ «شیر است!»
مجلس آرام و قرار نداشت، نمایندگان دائماً حرکت میکردند. به نظر میرسید بازار رایزنی برای نواب رئیس مجلس نیز گرم بود. بالاخره بعد از حدود ۱۵ دقیقه نتیجه آرا انتخابات ریاست مجلس اعلام شد و علی لاریجانی برای چهارمین سال پیاپی سکان مجلس را در دست گرفت.
پس از اعلام نام لاریجانی، تعدادی از نمایندگان با فریاد «شیر است» حمایت خود را از لاریجانی اعلام کردند.
مطهری قربانی بلندپروازی عارف شد / بازشماری آرا هم به داد مطهری نرسید
پس از اعلام این نتیجه نگرانی اعضای فراکسیون امید برای حفظ سهمیههایشان در هیئت رئیسه افزایش یافت. رقابت برای انتخابات نواب رئیس بسیار تنگاتنگ بود. پیش از این احمد بیگدلی عضو شورای مرکزی فراکسیون امید در گفتگو با مهر اعلام کرده بود «مطهری و پزشکیان با نامزدی عارف برای ریاست مجلس مخالف هستند زیرا معتقدند نامزدی وی باعث ریزش آرا نواب رئیس خواهد شد.»
این رقابت به قدری تنگاتنگ بود که چندین بار آرای مأخوذه بازشماری و بعد از نیم ساعت اعلام شد که پزشکیان با ۱۴۸ رأی و مصری با ۱۴۳ رأی به عنوان نواب اول و دوم هیئت رئیسه انتخاب شدند و علی مطهری نیز با ۱۲۸ رأی و محمد حسین فرهنگی با ۱۲۱ رأی مغلوب این رقابت شدند.
علی مطهری که طی سه سال گذشته نایب رئیسی دوم مجلس را برعهده داشت قربانی بلندپروازیهای عارف در اجلاسیه چهارم شد.
عبدالرضا مصری پس از آنکه توانست رأی نمایندگان را برای نایب رئیسی مجلس را جلب کند نزد علی مطهری که مغلوب این رقابت بود، رفت و از او دلجویی کرد.
توجیه فراکسیون امید برای عملکرد ضعیف خود در مجلس؛ «ما در اقلیتیم!»
اعضای فراکسیون امید از این شکست آن هم در سال پایانی مجلس بسیار ناراحت بودند. پیش از این نیز برخی اعضای فراکسیون معتقد بودند این شکست در انتخابات مجلس به ضرر نامزدهای لیست امید تمام خواهد شد.
مصطفی کواکبیان عضو فراکسیون امید که در خصوص مخالفت با طرحی صحبت میکرد در ابتدای اظهارات خود گفت: «مشخص شد که اصلاحطلبان اکثریت را در مجلس در اختیار ندارند»؛ این سخنان نشان میدهد که فراکسیون امید تلاش دارد از این باخت برای توجیه عملکرد ضعیف خود در مجلس دهم استفاده کند.
شمارش آرای دبیران هیئت رئیسه بیش از ۴۰ دقیقه به طول انجامید. به نظر میرسید رقابت نامزدهای دبیری مجلس نیز بسیار تنگاتنگ بوده است اما در نهایت ترکیب دبیران هیئت رئیسه به همان شکل گذشته باقی ماند. پیش از اعلام آرا دبیران، علیرضا رحیمی که قصد سخنرانی در موافقت با طرحی را داشت از نمایندگان تشکر کرد. علی لاریجانی خطاب به وی با خنده گفت: «هنوز آرا اعلام نشده که تشکر میکنید!»
ترکیب هیئت رئیسه مجلس در خصوص کارپردازان هم حفظ شد و مجدداً نعمتی با ۱۶۵ رأی آشوری با ۱۴۴ رأی و اسدالله عباسی با ۱۳۴ رأی از مجموع ۲۷۹ نماینده به عنوان کارپردازان هیئت رئیسه انتخاب شدند.
فهیمه رضیان