محمد نوروزی- بالاخره پس از دهها جلسه طی چند سال اخیر ،چند هفته ای است که مجمع تشخیص مصلحت نظام، کلیات سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی را تصویب کرد. این در حالی است که تاکنون نه پیش نویس و نه کلیات مطرح شده از این سیاست ها از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شده است.
مگر نه این است که باید کارگران و نمایندگان کارگری اعم از شوراهای اسلامی کار، انجمن های صنفی و نمایندگان کارگر و نمایندگان کارفرمایی به عنوان شرکای اجتماعی سازمان تامین اجتماعی در جریان پیش نویس بوده و بازوی مجمع در بررسی سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی باشند.
آیا کارگران و کارفرمایان حق نداشتند و ندارند تا از متن پیش نویس کلیات سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی مطلع باشند. این در حالی است که حتی پس از گذشت یک ماه از تصویب کلیات این سیاستها هنوز هم نه پیش نویس و نه متن تصویب شده کلیات سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی در مجمع تشخیص مصلحت به طور رسمی و یا حتی غیر رسمی منتشر نشده است.
مگر رهبر معظم انقلاب تأکید نکردند که:’ مسئولان جز در موارد نظامی، امنیتی و اموری که با دشمن مقابله داریم، باید شفاف باشند و هیچ رازی را از مردم پنهان نکنند’.بماند که سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی که اصولا حتی راز هم نیست و موضوعی عمومی بوده که اطلاع از آن حق عموم می باشد که باید به صورت رسمی منتشر شده تا مردم ، کارگران، کارفرمایان، نخبگان و کارشناسان از آن مطللع شوند تا اگر نظر اصلاحی قابل توجه ای دارند ارائه دهند تا در تدوین سیاست های کلی رفاه و تامین اجتماعی مورد استفاده و بهره برداری مجمع قرار گیرد.به نظر می رسد مجمع تشخیص مصلحت نظام باید هر چه سریعتر این مطالبه به حق را اجرایی کند.
گفته می شود در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام که به ریاست آیت الله آملی لاریجانی و با حضور آیت الله رئیسی رئیس قوه قضائیه، آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان و محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده است کلیات سیاستهای کلی رفاه و تامین اجتماعی به تصویب رسیده و ماده یک آن پس از بحث و بررسی برای رفع ابهامات مطرح شده به کمیسیون علمی، فرهنگی و اجتماعی مجمع ارجاع شده است.
فرآیند تدوین سیاستهای کلی رفاه و تأمین اجتماعی از ۱۱ آبان ۱۳۹۵ با ابلاغ ایده اولیه توسط دفتر مقام معظم رهبری، سرعت گرفته و ضمن برگزاری نشستهای متعدد کمیته اجتماعی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام به منظور مشارکت فراگیر صاحبنظران و دستگاههای مرتبط، در کمیسیون علمی، فرهنگی و اجتماعی به ویرایش پانزدهم رسیده است.
جلسه بررسی پیش نویس سیاستهای کلی رفاه و تأمین اجتماعی به ریاست علی اکبر ولایتی و با حضور اعضای کمیسیون علمی، فرهنگی و اجتماعی مجمع در روزهای پایانی اردیبهشت سال جاری(۹۹) تشکیل و در نهایت، پیش نویس مذکور با تغییرات اندکی به تأیید کمیسیون رسید.
گفته می شود که متن اولیه پیش نویس۳۴ بند بوده است اما این پیشنویس با ۱۸ بند درکارگروه تدوین «سیاستهای کلی رفاه و تأمین اجتماعی» با محوریت «امور بیمهای»، «امور امدادی» و «امور حمایتی» و مفاهیمی مانند پایداری صندوقهای بازنشستگی، حکمرانی مطلوب، توجه به نیازهای اساسی، فرصتهای اجتماعی، آسیبهای اجتماعی، تحکیم خانواده، سلامت تهیه شده است.
به نظر می رسد در تعیین سیاست های کلی رفاه و تامین اجتماعی باید به چند نکته توجه داشته و آنها را مد نظر قرار داد:۱- عدم مغایرت با سایر سیاستهای کلی نظام مثل سیاستهای کلی نظام سلامت.۲- تاکید و توجه بر سه جانبه گرایی در سازمان تامین اجتماعی و این که اموال و دارایی های این سازمان «حقالناس» بوده و در حقیقت متعلق به کارگران و کارفرمایان است هر چند که نقش تضمینی دولت نیز نباید نادیده گرفته شود.۳-هرگونه سیاست گذاری و تصمیمگیری درخصوص صندوق های بازنشستگی باید با لحاظ کردن محاسبات بیمهای(اکچوئری) صورت گیرد.