احداث جزیره مصنوعی در کیش برای لایروبی حوضچه بندرگاه

شهریور ۱۳, ۱۳۹۸ 222 نمایش

مدیرعامل گروه تخصصی ویژه دریایی قرارگاه خاتم گفت: موضوع اصلی پروژه احداث جزیره مصنوعی در کیش، در حقیقت لایروبی حوضچه شرقی بندرگاه تجاری کیش است.

به گزارش خبر تصویری،سعید رضا مختاری در گفت‌‌وگویی در تشریح موضوع اصلی پروژه جزیره مصنوعی در کیش بیان کرد: با وجود اتمام ساخت اسکله ۳۵۰۰۰ تنی امکان بهره‌برداری از این زیر ساخت مهم و استراتژیک جزیره کیش در حال حاضر وجود ندارد زیرا عمق موجود حوضچه در حال حاضر ۲ متر بوده و  عمق مورد نیاز جهت پهلو دهی شناورهای ۳۵۰۰۰ تنی‌، حدود ۱۲ متر است.

وی افزود: طرح نهایی حوضچه در آینده برای پهلودهی شناورهای ۵۰۰۰۰ تنی در نظرگرفته شده است که برای این منظور آبخور ۱۴ متری باید تامین شود و در راستای عملیاتی‌سازی این اسکله، در حال حاضر حوضچه نیازمند ۳ میلیون متر مکعب  لایروبی است که انجام عملیات فوق در اسرع وقت ضروری و اجتناب ناپذیر است.

‌مختاری تصریح کرد: از سوی دیگر با توجه به بستر سنگی حوضچه و عدم حضور شرکت‌های بین‌المللی به بهانه تحریم‌ها، مجموعه قرارگاه خاتم به عنوان تنها دارنده این تجهیزات جهت عملیاتی‌سازی این زیرساخت مهم و بی اثر گذاشتن تحریم‌های دشمن پا در عرصه گذاشت.

مدیرعامل گروه تخصصی ویژه دریایی قرارگاه خاتم گفت: مهمترین چالش در پروژه‌های لایروبی انتقال و تخلیه مصالح حاصل از لایروبی است که انتقال آن ضمن اثرات مخرب زیست محیطی‌، هزینه های سنگین در بر خواهد داشت، از این رو در عمده پروژه‌های لایروبی در سطح دنیا تلاش بر این بوده است که از مصالح لایروبی شده در صورت امکان جهت استحصال زمین استفاده شود که مثال‌های زیادی در سرتاسر دنیا در این زمینه وجود داشته است.

* با استفاده از مصالح لایروبی ۷۰۰ هکتار به مساحت ایران اضافه شد

وی درباره سابقه اجرای چنین پروژه‌هایی در سطح کشور توضیح داد: در پروژه های دیگری نیز در کشور تاکنون جهت احداث زیرساخت‌های بندری، اراضی وسیعی با استفاده از مصالح لایروبی  استحصال شده است که از مهمترین آنها می‌توان به استحصال حدود ۲۲۵ هکتار در بندر شهید بهشتی و  حدود ۳۰۰ هکتار زمین در بندر شهید رجایی و حتی استحصال زمین ۱۴ هکتاری در ضلع غربی بندر کیش در سالیان گذشته اشاره کرد که با افتخار اعلام می‌کنیم تا کنون بالغ بر ۷۰۰ هکتار به اراضی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرده‌ایم.

‌مختاری اظهار داشت: در این پروژه نیز با استفاده از مصالح حاصل از لایروبی در جهت بهینه سازی اقتصادی ، استحصال زمین جهت احداث جزیره مصنوعی در دستور کار قرار گرفته است، ‌قرارگاه خاتم صرفا پیمانکار بوده و مالکیت این اراضی متعلق به منطقه آزاد کیش است؛‌ از دیدگاه تکنولوژی اجرایی نیز این پروژه جزء پروژه‌های خاص بوده و دارای ابعاد پیچیده مهندسی است که همه توسط متخصصان داخلی طراحی و اجرا خواهد شود.

وی در باره سابقه اجرای چنین پروژه‌هایی در دنیا توضیح داد: غافل نباشیم که در کشورهای اطراف خودمان، صرفا جهت ساخت جزیره و نه به عنوان اقدام تبعی لایروبی، پروژه‌های کوچک و بزرگ زیادی در جنوب و شمال کشور ساخته شده و یا در دست ساخت است، جزایر نخل دیرا‌، جمیرا و ابوظبی و جزیره نقشه جهان در امارات بالغ بر ۱۱۵ کیلومتر مربع مساحت داشته و بیش از ۶۰۰ کیلومتر به خط ساحلی امارات افزوده است، همچنین جزایر متعدد در عربستان ، قطر و بحرین در حال حاضر در دست ساخت است و حتی در دریای خزر دولت آذربایجان ۴۱ جزیره در دست ساخت دارد که از این بعد اقدامی در کشور انجام نشده است و باوجود داشتن  ظرفیت های بالقوه نهفته در این بخش‌، هیچ برنامه ای وجود نداشته است و  باید ضمن تقدیر و تشکر از همت منطقه آزاد کیش در این حوزه در جهت توسعه گردشگری و ایجاد ارزش افزوده در کل سواحل کشور اقدامات زیادی در این زمینه جهت جبران عقب ماندگی انجام شود.

بنابراین گزارش هشتم شهریورماه امسال همزمان با هفته دولت و در نشست مشترک با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد، تفاهمنامه همکاری بین مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش و‌ فرمانده  قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء ( ص) امضا شد.

تکمیل مطالعات و اجرای پروژه عملیات لایروبی حوضچه شرقی بندر تجاری کیش و احداث جزیره مصنوعی به صورت طرح  و ساخت (EPC) که شامل طراحی و مهندسی ساخت این جزیره مصنوعی، ساخت دایک موقت، لایروبی، استحصال و تراکم دینامیکی  از جمله مفادی است که در تفاهمنامه مذکور به امضا دو طرف رسید.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *